Eğitim ve Öğretim Politikası |
İlk Yayın Tarihi: 22.05.2019 Revizyon Tarihi: 29.03.2022 Revizyon No : 1 |
Yaşar Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Politikası temel olarak a) öğrenci merkezli eğitim anlayışı, b) yenilikçi öğrenme ve öğretme tekniklerinin geliştirilmesi ve uygulanması, c) öğrencilerin karmaşıklık, çeşitlilik ve değişim ile başedebilme becerilerinin geliştirilmesi ve d) bütünleşik (dikey ve yatay) eğitim felsefesi üzerine kurulmuştur. Bu bağlamda, Üniversitemizin müfredat yapısı, öğrenci merkezli eğitim anlayışına dayanan, öğrencilerin kendi tercihleri doğrultusunda uzmanlaşmış olmalarına izin veren, bütünleyici eğitim felsefesini benimsemektedir. Seminerler, öğrenen topluluklar, disiplinlerarası çalışmalar, bitirme projeleri teşvik edilir. Lisans eğitiminde, araştırma temelli yaklaşımlar ve öğrencilerin araştırma süreç ve problemlerini tanımalarını sağlayan, araştırarak öğrenmelerini teşvik eden yöntemler ders programlarının birer parçasıdır. Akademik personelin yenilikçi eğitim yöntemleri kullanmaları konusunda eğitimler düzenlenir, araştırma yapmaları fonlarla desteklenir ve yayınlar teşvik edilir. Eğitim ve öğretime ait süreçler “Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ)” döngüsüne uygun olarak yönetilir. Yaşar Üniversitesi’nde program yeterlilikleri TYYÇ ile uyum halinde belirlenir.
Tüm programların eğitim süreçleri, Bologna Eşgüdüm Komisyonuna bağlı Üniversite Müfredat Yalınlaştırma ve Düzenleme Çalışma Grubu ile ilgili akademik birim öğretim üyelerinin ortak çalışmaları ile tasarlanmış olup, 2018-2019 Akademik Yılından itibaren ön lisans ve lisans programlarında, 2019-2020 Akademik Yılında ise lisansüstü programlarda müfredatlar güncellenmiştir. Bologna Eşgüdüm Komisyonu gözetim ve denetiminde ilgili Akademik Birimlerin iç ve dış paydaşlarının bir araya gelmesi sağlanmaktadır. Bu çerçevede belirlenen kurulların uygulanması ile ilgili kuralları oluşturulması Bologna Eşgüdüm Komisyonu tarafından sağlanmaktadır. Komisyon, eğitim faaliyetleri için belirlenen standartların uygulanmasının sağlanmasından da sorumludur. Bu süreçlerin devamlılığı ile yürütülmesi Eğitim Komisyonu tarafından denetlenmektedir. Mevcut uygulama çoğunlukla yeni program açma aşağıdan yukarıya doğru ilerlemektedir, önce Fakülte/MYO/UBYO/Enstitü Kurulu sonra Eğitim Komisyonu ve Senato ardından Mütevelli Heyeti kararları alınmaktadır.
2017 yılında Üniversite Müfredat Yalınlaştırma ve Düzenleme Çalışma Grubu tarafından başlatılan müfredat güncelleştirme çalışmaları sonucunda, Mühendislik Fakültesinde Endüstri ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerinde MÜDEK akreditasyonları eksiksiz olarak yenilenmiş, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümleri akreditasyona başvuracak duruma gelmiştir. İletişim Fakültesinde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Görsel İletişim Tasarımı, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümleri için İLEDAK Akreditasyon belgesi 08.04.2019 tarihinde alınmıştır. Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü de akreditasyon başvurusu için hazırlık yapmaktadır.
Eğitim süreçlerine ilişkin hususlar, üniversitenin 2020-2025 Stratejik Planı kapsamında amaç-hedef ve alt metriklerle birlikte tanımlanmıştır. Planlama, izleme ve değerlendirme süreçleri ise, “Yaşar Üniversitesi Stratejik Planlama ve İzleme Faaliyetleri Yönergesi” ile “Yaşar Üniversitesi Kalite Güvence Yönergesi” kapsamında yürütülmektedir.